DELENIE MÄSA

  • Bravčové
  • Teľacie
  • Hovädzie
  • Jahňacie
  • Baranie
  • Hydinu
  • Ryby a morské plody
  • Vnútornosti
  • Zverinu

AKO NAKUPOVAŤ A SKLADOVAŤ MÄSO

  • Snažte sa nakupovať vždy čerstvé mäsá
  • Vyhýbajte sa nakupovaniu  vopred naporcovaného, marinovaného mäsá (pod fóliou môžu obchodníci ukryť nedostatky mäsa, rovnako to platí i pri marinovaných kúskoch)
  • Čerstvosť mäsa kontrolujte mimo mraziacich boxov na prirodzenom svetle
  • Pri kúpe mäsa si všímajte čistotu predajní, pultov, mraziacich boxov ako aj samotné hygienické návyky personálu

SKLADOVANIE MÄSA

  • Hovädzie mäso čerstvé  skladujte v rozpätí od  0 – 7C
  • Hovädzie mäso mrazené   - 18C
  • Bravčové mäso čerstvé    0 - 7C
  • Bravčové mäso mrazené   - 18C

Ak chcete zmraziť mäso, pred zmrazením ho odblaňte vykostite a očistite a až potom zabaľte do mikroténových sáčkov a vkladajte do mrazničky. Najlepšie 2 kg balíčky mäsa.

PRÍPRAVNÉ PRÁCE S MÄSOM

  • Akýkoľvek druh mäsa pred každým spracovaním umyjeme a osušíme.
  • Očistíme ho tzn. zbavíme ho prebytočného tuku, odblaníme, poprípade vykostíme či zbavíme kože.
  • Ak sa rozhodneme robiť marinované mäsá vkladáme ich do marinád najmenej na noc, najlepšie však na 24 hod.
  • Marinády pripravujte akoby „presolené“ a „prekorenené“. Hotové mäsá budú  dochutené akurát.
  • Ak pripravujeme mäso vcelku solíme a koreníme ho viac

                    

POUŽITIE BRAVČOVÉHO MÄSA

stehno - orech

Je vhodné na dusenie, pečenie, narezané narezne na vyprážanie. Stehno je potrebné rezať priečne cez vlákna.

stehno - šál

Upravuje sa ako orech. Je šťavnatejšie.

predné a zadné kolienko

Používame ich na varenie a pečenie v celosti. Môžu sa aj údiť.

nožičky

Spolu s bravčovou kožou a hlavou sú vhodné na varenie huspeniny, nakoľko obsahujú veľa kolagénu.

pečienka - karé

Karé je kvalitné bravčové mäso, vhodné na pečenie v celosti, narezané na kotlety dusením, pečením na panvici a vyprážaním.

bôčik

Vhodný na pečenie v celosti, na plnenie a následné pečenie, varenie v celosti a následné natieranie pastami. Vhodný je aj na údenie.

krkovička

Krkovička je najvhodnejšia časť na pečenie v celosti, na vyprážanie rezňov a iné pokrmy z rezňov. Je vhodná aj na údenie.

pliecko

Vhodné je na prípravu gulášov, perkeltov, ako dusené so zeleninou, hubami, na rolády, plnené rôznymi plnkami. Zrolované pliecko je vhodné aj na údenie.

hlava

Vhodná na prípravu huspeniny.

lalok

Vhodný na varenie a následné potretie mletou paprikou, prípadne inými pastami.

panenská sviečková

Je to v podstate bravčová sviečkovica. Je to najjemnešia časť bravčového mäsa. Používa sa na minútky, prípadne v celosti na pečenie a dusenie.

 

                       

POUŽITIE HOVÄDZIEHO MÄSA

Špička krku

Používame na varenie a dusenie. Je veľmi šťavnatá.

Krk

Menej hodnotné mäso, najvhodnejšie je ho použiť ako mleté mäso do plniek, na fašírky, krokety apod.

Pliecko

Spracovávame ho varením alebo dusením. Je vhodné aj na prípravu gulášov a ragú.

Glejovka

Je najvhodnejšou surovinou na prípravu gulášov a ragú.

Vysoká a nízka roštenka

pripravujú sa z nej minútky, dusí sa v celku.

Rebierko a hruď

Najlepšie je ho upravovať dusením v zelenine. Varené rebro sa dá podávať s rozličnými omáčkami.

Bok

Bok je vhodný na pečenie.

Stehno – malý orech

Z malého orecha sa pripravujú jedlá dusením ako rezne, závitky alebo rolády.

Stehno – veľký orech

Používa sa rovnako ako malý orech.

Stehno – vrchny šál

Vrchný šál sa upravuje dusením v celosti alebo sa z neho pripravujú závitky, rezne, rolády. Keďže je suchšie, je vhodné ho prešpikovať slaninou.

Stehno – špičková tabuľa

Spracúva sa varením a dusením. Je veľmi šťavnatá.

Sviečkovica

Sviečkovica je najkvalitnejšie hovädzie mäso. Upravuje sa na anglický spôsob ako rozbíf, pripravujú sa z nej minútky, pečie a dusí sa v celosti.

Mäso od chvosta

Upravuje sa dusením. Veľmi vhodný na guláše.

 

OBJEDNÁVKY

0917 158 943

Anketa

Aké mäso najčastejšie konzumujete?

Bravčové (15)

38%

Hovädzie (7)

18%

Teľacie (3)

8%

Jahňacie (3)

8%

Baranie (6)

15%

Hydinu (5)

13%

Celkový počet hlasov: 39

 

Otváracie hodiny

  Po-Str Zatvorené

  Štv   8:00 - 17:00

  Pia   8:00 - 17:00

  So   7:00 - 12:00

OBJEDNÁVKY

0917 158 943